Apa itu Listen, Listen, Listen
Universiti Utara Malaysia (UUM), KEDAH – Sebuah video seorang penceramah forum awam universiti menghina pelajar telah merebak secara pantas di forum, blog dan Facebook bukan kerana Kualiti Forum tetapi sebaliknya! Video 24-minit menunjukkan yang penceramah – Sharifah Zohra Jabeen iaitu presiden organisasi Suara Wanita 1Malaysia atau SW1M . Forum bertajuk “Seiringkah mahasiswa dan Politik? ‘(Adakah graduan dan politik sejajar?) Telah diadakan di Universiti Utara Malaysia (UUM) di Sintok, Kedah pada 8 Disember 2012.
Sharifah Zohra Jabeen yang memakai kot tidak mampu menjawap soalan Cik Bawani KS dan cuba mengelak tidak menjawap soalanya kerana Cik Sharifah hanya mampu menjawap “Listen x30″


Segalanya tercetus apabila seorang pelajar, Bawani KS, yang berdiri untuk membincangkan dan menyuarakan keputusan mahkamah tentang Bersih dan soalan mengapa Malaysia tidak mampu untuk menawarkan pendidikan percuma seperti negara-negara lain.
Sedang Cik Bawani KS masih lagi memberikan pendapat dan hujah maka sikap kurang ajar Sharifah Zohra Jabeen terserlah dengan merampas microfon dengan cara untuk mengelakkan Cik Bawani dari meneruskan Hujahnya. Adakah ini cara seorang MC? Adakah ini ‘Forum’?
Video ini bermula dengan pelajar-pelajar yang mengambil sumpah untuk pergi terhadap ‘budaya sesat’, ‘pemusnah keamanan’, ‘demonstrasi jalanan’ dan ‘keamanan dan keharmonian di kalangan rakyat Malaysia yang berbilang kaum tanpa gangguan pihak ketiga.
Mungkin kerana Sharifah terasa ( kerana tidak mahu/mampu menjawab soalan Bawani ) dengan alasan untuk mencelah dan memotong sambil berkata “Listen , Listen , Listen Listen , Listen , Listen ..Listen , Listen , Listen ..Listen , Listen , Listen ..Listen , Listen , Listen ..Listen , Listen , Listen ..Listen , Listen , Listen ..Listen , Listen , Listen ..Listen , Listen , Listen ..Listen , Listen , Listen ..Listen , Listen , Listen ..Listen , Listen , Listen ..Listen , Listen , Listen ..Listen , Listen , Listen …)”.
Perkataan (Listen , Listen , Listen ..) kini menjadi trademark yang mungkin menghantui Sharifah Zohra Jabeen kerana kebanyakkan page dan facebooknya dicemari perkataan Listen , Listen , Listen ..Listen , Listen , Listen ..Listen , Listen , Listen ..
Kini Pengguna Maya mewujudkan akaun facebook untuk menyelar tingkahlaku biadapnya dan meminta Sharifah Zohra Jabeen meminta secara terbuka kepada Cik Bavani.
Ini respon dari Ustaz MAZA:Versi remix “Listen” ni menarik juga. Kreatif!

Video di bawah ini pula cukup mengajar kita akan sesuatu. Tahniah kepada pelajar yang berani dan lantang ersuara, seperti Cik Bavani.


sumber:

2 comments :

 

Copyright 2015 © Macam Macam Cite. Design by Ayu Barbydol